Constituents per la República (Constituents) neix amb la decisió a favor de l’ANA (Assemblea Nacional Anual) de 24 de març de 2019 de CXR, com la creació del partit instrumental de l’entitat Constituents per la Ruptura, i amb un canvi de nom que reflexa una evolució natural i lògica amb la nostra història i entorn.

A la pestanya d’Orígens s’explica d’on i com va néixer l’entitat Constituents per la Ruptura.

A l’ANA 2019 es va decidir també que, davant totes les convocatòries electorals d’enguany (estatals, europees i municipals), podria ésser de molta utilitat tenir registrat un partit per poder treballar en coalició on fes falta.

Per exemple, si a les Eleccions generals la proposta de CxR de que la CUP es presentés no sortia aprovada, poder participar en una coalició amb Som Alternativa, Pirates de Catalunya i tota la resta d’organitzacions partidàries de fer un gran Front Republicà.

Igualment, el partit podia ser útil a les Eleccions municipals envers per poder les diverses llistes amb les que l’entitat participa, com ara Guanyem Girona, Primàries Manresa, Crida Premianenca, CUP l’Hospitalet per la Ruptura, Primàries Gavà,  CUP de Vilafranca del Penedès, Guanyem Badalona, Primàries Lleida, Crida per Sabadell, etcètera.