Altres documents * Estatuts

NO a cap PACTE amb la MONCLOA
NO volem falcar la MONARQUIA

Podria semblar que la pandèmia del COVID-19 ho paralitza tot. Tanmateix, la crisi sanitària i, per sobre d’ella, la econòmica i ecològica ja començada, accentua les grans contradiccions del capitalisme globalitzat i tot fa pensar que les grans corrents polítiques s’estan resituant.

Efectivament, el món ja no serà com el que hem conegut en les darreres dècades, i nous horitzons s’albiren. De la força de la gent dependrà que siguin negres o d’esperança.

Un breu anàlisi sobre la situació política, potser ens ajudarà a preveure cap a on hem de posar el focus en les properes setmanes i mesos.

 • Mundial. La guerra econòmica entre els EUA i la Xina. Iran en l’objectiu nord-americà. El paper de Rússia, Turquia i de l’Índia. Llatinoamèrica, l’Orient mitjà i Àfrica, fronts de la batalla política i econòmica. Com davant les anteriors crisis, els grans estats, empesos per les seves multinacionals, es volen repartir el món per tal de refer-se.
  Tot emmarcat en la lluita geoestratègica, els imperialistes aporten solucions autoritàries (Trump, Bolsonaro, Erdogan, Duterte…) per fer front a les lluites populars per la justícia i les llibertats, i aconseguir el control econòmic de les matèries primeres, el petroli, la mà d’obra barata i els negocis neocolonials que mantinguin a la resta del món subjugats pel deute etern.
 • Europea. Mentre Hongria i Polònia marquen el ritme cap a l’autoritarisme d’extrema dreta, els organismes europeus i els governs estatals, atemorits pel creixement de l’euroescepticisme d’ultradreta domèstic no fan cap política solidària valenta, política unitària europea sinó que tot ho deixen en mans dels de sempre, bancs i estats. La crisi crònica d’una UE sense cap projecte haurà de ser combatuda per un nou projecte de l’Europa dels Pobles.
 • Espanyola. Un Estat en fallida que només veu com a solució la recentralització, la militarització i el control cibernètic de la ciutadania. El PSOE (amb la passivitat d’UP) i el PP es disputen el lideratge de la deriva autoritària que preparen amb la intenció d’aturar l’esclat social derivat de la crisi econòmica.

Caldrà combatre doncs fortament una reedició d’uns nous Pactes de la Moncloa que preparen amb la intenció d’ apedaçar de pas aquest règim borbònic cada cop més centralista i autoritari que representa el sotmetiment dels pobles d’aquest Estat en crisi. La disfressa dels nous pactes, sigui com a taula de partits o bé com a “comissió parlamentària per a la reconstrucció econòmica i social”, importa poc. Tot apunta que la cosa ja està cuinada en petit comitè, amb les directrius preses.

El fons de la qüestió ja està acordat. Un cop domesticades UP per la seva cúpula, se li ha de donar el cop de gràcia al moviment independentista de Catalunya, objectiu final del pla.

Ara bé, aquesta vegada no tenen un Jordi Pujol en què recolzar-se. El minso lideratge que representen els Rufián i Aragonès dificulta que ERC exerceixi l’antic paper del conegut auca. Hi tenen un greu problema.

 • Catalana. La Generalitat segueix encotillada pel centralista Estat d’alarma i de moment Torra intenta fer un lideratge valent mentre les Conselleries naveguen a la deriva, per lliure. Malgrat l’ocultació per part de TV3 i CatRàdio qui porta la iniciativa són les entitats i xarxes independentistes i solidàries als barris i pobles, oferint el seu suport per tal de pal·liar les grans necessitats del centres sanitaris i residències de la gent gran. A destacar especialment els Consells Locals per la República, els quals amb les seves cosidores voluntàries i de la mà dels Sanitaris i Bombers per la República estan arribant a tots els racons possibles oferint solidaritat i escalf. Realment ens cal un Pla de Xoc Social, i el poble organitzat n’és la punta de llança.

Hem de destacar també el paper del Consell per la República Catalana en la campanya que està endegant en aquests moments d’objecció fiscal en contra de la monarquia i els seus aparells repressors: exèrcit, guàrdia civil, alta judicatura, premsa del règim… #ProuMonarquia és una campanya llavor de la futura Hisenda catalana enfocada en aconseguir fons per sostenir la demanda de les necessitats socials més peremptòries, les de la protecció sanitària ara mateix.

No reconeixem l’autoritat de l’Estat espanyol per a decretar l’Estat d’alarma (centralització, militarització, autoritarisme). Defensem el criteri de les institucions catalanes assessorades per experts sanitaris, d’uns plans de confinament i desconfinament gradual, sense recórrer a una vigilància telemàtica policial pròpia de les dictadures modernes. I recomanant fefaentment la utilització de la mascareta al sortir de casa.

Exigim un Pla de Xoc Social per defensar a la població de caure al pou negre de la pobresa i l’atur sense cap dret social:

 • Renda Bàsica universal
 • Cancel·lació del pagament i regulació pública de preus de serveis bàsics (lloguers, llum, aigua, gas, enterraments, alimentació…) en casos de vulnerabilitat.
 • Vinculació permanent, funcional i orgànica, de la sanitat privada al sistema públic universal de salut.
 • Regularització de totes les persones immigrades (com a Portugal)
 • Construir instruments de sobirania econòmica com la creació de Banca Pública i la intervenció dels sectors estratègics, adoptant mesures fiscals a l’alçada d’aquesta emergència històrica
 • Controlar des de la Sanitat pública el funcionament i gestió de les residències de la gent gran i de persones amb gran discapacitat, no només ara com a emergència sinó com a norma. Cal nacionalitzar aquest servei.
 • Derogar les normatives actuals del Dèficit i del Deute prioritzant la justícia social i garantint la qualitat de la sanitat i l’educació públiques. Expulsió dels fons voltor i de la banca del mercat immobiliari habitable. Titularitat i gestió pública de l’habitatge recuperat per lloguer social. Construcció de vivenda pública suficient per acabar amb l’especulació.
 • Enfortir l’economia social i solidària, les xarxes de proximitat, amb moneda pròpia.
 • Control democràtic de la despesa pública. Retallar privilegis i despesa supèrflua de molts representants polítics.

Creiem que la major part d’aquestes mesures no es podran implementar sota l’actual règim monàrquic del 78. A Catalunya avançar en aquest pla de xoc significa continuar organitzant el poble per tal de generar les dinàmiques que impulsin l’embat definitiu per la implantació territorial de la República catalana, lliure de lligams amb el corrupte Estat espanyol.

En definitiva, qüestionem aquest sistema, el capitalista, que enriqueix uns pocs enfonsant en la misèria a milers de milions de persones i accelera la destrucció de l’ecosistema planetari.

PER LA REPÚBLICA CATALANA, amb una democràcia participativa i avançada!


COMUNICAT DE CxR CONSTITUENTS
Respecte la Crisi Sanitària del CORONAVIRUS

La crisi sanitària del coronarivus COVID-19, fatalment gestionada per l’Estat espanyol, amenaça el sistema sanitari amb uns efectes de proporcions incalculables. Tot indica que en els propers dies veurem col·lapsades les Unitats de Cures Intensives, i que s’haurà de barrar l’entrada als centres hospitalaris a les persones d’edat avançada.

Des de Constituents per la Ruptura (CxR) volem transmetre el nostre total suport al President Torra i al govern català en la seva lluita contra la greu crisi ocasionada pel coronavirus COVID-19.

La negligent i temerària actuació del govern espanyol establint mesures ineficaces i parcials que permeten una àmplia mobilitat i el contagi massiu de la població contrasten amb la crida de Torra i de la Generalitat al confinament total com l’única opció realment solidària i efectiva.

Igualment rebutgem la recentralització absurda del govern espanyol tant en termes de seguretat com de salut que només demostra la seva mala fe i el perill que representa per als catalans seguir sota el paraigües d’una classe política i un estat que només vetllen pels interessos de les elits i els territoris afins. Permetre que milers de ciutadans de Madrid surtin a escampar el virus per tot arreu és només la punta de l’iceberg de la incompetència del govern espanyol que s’agreuja cada minut que passa.

Una vegada més els catalans i les catalanes hem de seguir el camí de la desobediència contra els que ens limiten i ens castiguen: fem una crida a obeir només les instruccions del nostre govern legítim i a secundar l’auto-confinament especialment a les persones treballadores dels centres de treball no essencials a les que l’Estat espanyol està obligant a desplaçar-se, i reclamem del Govern de Catalunya una actitud valenta que defensi fefaentment els interessos del poble català.

A 18 de marc del 2020, Constituents (CxR)


TOTHOM A PERPINYÀ

Per la llibertat i contra la repressió, sempre al costat dels exiliats i exiliades i dels presos i preses polítiques.

El proper 29 de febrer, omplim Perpinyà per a l’autodeterminació i la República!!

Dissabte, 29 de febrer, a les 12h.

Al Parc de les Exposicions, Perpinyà.


DEFENSEM LES NOSTRES INSTITUCIONS

PER LA UNITAT ESTRATÈGICA CONTRA EL RÈGIM DEL 78

Constituents (CxR) constatem que l’aparell de l’Estat, encapçalat pels alts càrrecs de la judicatura, ha decidit actuar de forma ferma i venjativa, saltant-se inclús la seva pròpia legalitat, per impedir una solució per al conflicte amb Catalunya que no sigui una altra que la derrota total i el sotmetiment dels catalans i les seves institucions. Els atacs contra el MHP Quim Torra per part del TSJC, la JEC o el Tribunal Suprem no van dirigits només contra la persona sino contra el que representa: la legitimitat de les institucions catalanes i el seu control per les forces democràtiques i republicanes del moviment d’alliberació nacional de Catalunya. És per això que necessiten neutralitzar també l’activitat del Govern a l’exili, i molt particularment del president legítim Carles Puigdemont.

Constituents (CxR) donem suport clar i incondicional als representants legítims de les institucions catalanes i a tots els represaliats per l’Estat espanyol. Defensem les nostres institucions encara que siguin heretades del règim autonòmic perquè en mans del moviment republicà han de continuar essent un instrument per aprofundir la crisi del règim del 78 dins del camí de la construcció de la República catalana i les seves institucions. L’aparent trencament de la unitat dels dos grans partits del règim; PP i PSOE, i una certa moderació d’aquest últim en els seus missatges contra Catalunya, no pot ocultar que tant uns com els altres volen reconduir-nos cap a l’autonomisme, la regressió i la pèrdua de llibertats nacionals.

Enfront dels atacs d’un estat decadent, neo-franquista i autoritari, CxR defensem que només la unitat estratègica de les forces republicanes, diverses i plurals en la seva ideologia i visió de país, ens permetrà d’avançar en l’objectiu comú, que només pot ser al nostre parer el consumar el procés vers la independència i la constitució d’un estat realment democràtic i social.

No podem estar d’acord i no recolzarem aquelles posicions que advoquen pel derrotisme i l’acceptació de la repressió per justificar un avançament de les eleccions al Parlament de Catalunya. La majoria independentista aconseguida l’1-O i desembre de 2017 en condicions molt desfavorables de repressió va ser un cop molt dur per a l’Estat que ni amb el 155 no va aconseguir doblegar el moviment republicà. La unitat estratègica ha de passar també per l’aprovació i implementació de les lleis socials que ens permetin consolidar i ampliar la majoria republicana.

Al mandat del MHP Quim Torra encara li resten més de dos anys. Només la implementació de la República Catalana podrà escurçar aquest termini. Apel·lem a la responsabilitat de les forces republicanes representades al Parlament per tal que evitin aquest nou cop d’estat judicial que ens amenaça i que persegueix d’accelerar la lluita caïnita electoral autonomista.

Alhora, des de Constituents (CxR) fem una crida als votants de l’1-O per tal que col·laborin en la creació dels Consells Locals per la República tot inscrivint-se al Consell per la República, i participin massivament en els debats ciutadans constituents que començaran ben aviat. Només construint República podrem guanyar la llibertat i serem respectats arreu del món.

Segueix-nos: constituents.cat

A 26 de gener del 2020, Constituents (CxR)


SOBRE ELS CONSELLS LOCALS PER LA REPÚBLICA

8 de gener de 2020 “…la CUP sempre s’ha mostrat a favor d’estudiar la possibilitat de crear una institucionalitat paral·lela a recer de la repressió dels aparells de l’Estat espanyol, que facilités la internacionalització del conflicte i que treballés per traçar estratègies per exercir el dret a l’autodeterminació…” “Des de la CUP es veu l’estratègia internacional com a element cabdal per als propers mesos, on les persones exiliades han de tenir un paper a l’hora d’assolir una solució pel conflicte democràtic del país. Per això seguirà treballant aquest àmbit des de diferents fronts, com ja fem des de Ginebra, alhora, que anirà valorant l’evolució d’aquesta nova institució (el Consell per la República Catalana), i d’altres iniciatives que puguin sorgir, per interpretar si hi ha canvis substancials o no en la seva proposta d’acció.” El mes de Juliol de 2019, l’ANC fa la proposta de constituir Consells Locals de la República com a noves institucions netament republicanes i unitàries per implementar la República vertebrant el territori. El Consell per la República aposta des de l’1 d’octubre de 2019 per impulsar la xarxa de Consells Locals a l’interior. El passat 20 de desembre es va anunciar públicament que 112 poblacions ja disposen de nuclis impulsors de Consells Locals, molts dels quals ja han creat el seu Consell Local. Els 112 nuclis han signat una carta de compromís amb el Consell per la República, on reconeixen el Consell per la República com a única institució lliure i sobirana de la República Catalana, així com el seu Consell de Govern com a govern provisional legítim de la República Catalana fins l’assoliment de la independència. En la mateixa carta de compromís, els Consells Locals reconeixen la resta de Consells Locals com a institucions lliures i sobiranes en el seu àmbit local amb l’objectiu d’assolir la independència efectiva de Catalunya. En la mateixa Carta de Compromís, els Consells Locals per la República es comprometen a treballar per la implementació en el seu àmbit local dels plans d’actuació tendents a:

 • recuperar efectivament la sobirania de les nostres institucions, ara sota el control de l’Estat espanyol;
 • fer efectiva la independència de la República Catalana;
 • dotar de les eines democràtiques que empoderin la ciutadania i els hi cedeixin el protagonisme en la creació del nou Estat;
 • culminar l’aprovació de la Constitució Catalana.

Paral·lelament, el Consell per la República va convocar l’Assemblea de Càrrecs Electes de Catalunya -AECAT-, que es va reunir a Barcelona el 30 d’octubre de 2019 amb l’assistència d’uns 2.000 càrrecs electes, dies després de la trobada de càrrecs electes impulsada per la CUP. L’AECAT va establir un acord de mínims antirrepressius, d’autodeterminació, negociació i diplomàcia amb càrrecs electes d’arreu l’Estat espanyol, i va determinar una comissió gestora transversal de 14 persones, encapçalada per na Dolors Sabater. L’AECAT, dissenyada el 2016 com a taula de salvació institucional en el cas de la suspensió de l’autonomia catalana, no s’havia reunit en plenari mai fins que la Trobada de càrrecs electes convocada per la CUP ho va accelerar, tot i que el seu paper, el de l’AECAT, encara està per definir. La relació de l’AECAT i els Consells Locals de la República no va més enllà de la recomanació del Consell per la República de que els càrrecs electes en formin part dels Consells Locals, junt amb les entitats locals i persones particulars. En definitiva, i segons el nostre parer, els Consells Locals per la República són les úniques institucions dins del territori que es plantegen la sobirania republicana al marge dels poders de l’Estat espanyol. El seu disseny és obert i recupera l’esperit unitari de l’1 d’octubre. La CUP dins del Consell no només reforçaria de forma important la seva transversalitat sinó que podria ser l’element decisiu per lligar dins del moviment unitari per l’alliberament nacional l’eix nacional i l’eix social. És important que la CUP es replantegi el seu posicionament vers el Consell per la República, passi a formar part i reconèixer el seu Consell de Govern com a govern provisional de la República Catalana, i col·labori en la implementació dels Consell Locals per la República, els quals hauran de tenir un paper fonamental en els debats constituents i el posterior procés constituent. Confiem en el canvi de posicionament de la CUP, per tal d’establir aliances locals que ajudin a superar l’actual correlació de forces, i estimulin i reforcin el control republicà del territori, pas necessari per la implementació de la República Catalana i el seu reconeixement internacional.


AMB EL CONSELL PER LA REPÚBLICA CATALANA. ORGANITZEM-NOS!

El comunicat de 14 de setembre del Govern del Consell per la República Catalana, en endavant Consell de Govern, representa un canvi respecte a l’actitud anterior, tot agafant les regnes de la iniciativa política que fins Pedralbes havia portat el Govern de la Generalitat. Davant d’una presumible inhabilitació del President Torra (encara que la inhabilitació real després de tots els recursos possibles no es doni fins la tardor del 2020) el Consell de Govern s’avança amb tres propostes importants:

 1. Pren la iniciativa d’una possible negociació amb el govern de l’Estat, amb la condició d’intermediació internacional.
 2. Crida a la mobilització per implantar la República.
 3. S’avança a declarar unes possibles eleccions al Parlament de Catalunya com a refrendàries.

Tot plegat sembla posar pressió a l’Estat espanyol davant la presumible resposta a la sentència, i en els començaments del nou cicle de crisi econòmica, que posarà en els propers mesos l’economia espanyola a les portes d’una intervenció que podria ser no només econòmica sinó també política, seguint els exemples passats de Grècia i Itàlia. En el terreny interior, tot indica que el Consell de Govern dóna per finalitzada l’actual legislatura a mig termini, per dos motius. Un per la possibilitat d’absència de pressupostos que podria portar de la mà un avançament electoral. L’altre, abans d’un any, per la presumible inhabilitació del President Torra. D’alguna manera, el Consell de Govern es proposa liderar políticament el Principat, en un escenari de buit de poder a curt o a mitjà termini. L’aparició a començaments de l’any vinent de la nova eina anomenada IdentiCat facilitaria la gestió interna i potser la del propi Consell si tenim en compte que l’adscripció a l’IdentiCat serà personal i voluntària. En el terreny exterior, la principal tasca, fins ara, del Consell de Govern, la internacionalització del conflicte, agafa més sentit que mai, ja que es situa en posició d’interlocutor amb l’Estat espanyol de la mà intermediària internacional. Tot fa pensar que aquesta intermediació podria estar pactada amb agents exteriors, i esperem que aquesta vegada hi sigui de debò, del contrari seria un altre brindis al sol. Constituents saludem la iniciativa i entenem les tres propostes. Ens enfoquem en la segona, la implantació de la República catalana, comprenem la necessitat de negociació internacional la qual només es durà a terme en el context d’un fort embat alliberador per part de la mobilització popular i, si s’escau, podríem estar d’acord en la caracterització de referendàries de properes eleccions al Parlament, si encara són autonòmiques. Assumim la necessitat de l’impuls d’accions de desobediència civil que s’escaiguin dins del marc de la lluita noviolenta massiva, les opcions unitàries en presència per tal d’organitzar el poble, com ara el Consell per la República Catalana i els Consells locals de la República, així com continuem impulsant les propostes de la Taula per al Procés Constituent dins del marc dels debats organitzats per les Enteses territorials del Debat Constituent. En definitiva, impulsem les noves institucions republicanes. Fem una crida a les Entitats més actives, als CDR‘s i a la població republicana en general per tal que estiguin a l’alçada dels moments polítics que s’acosten i s’integrin i coordinin al voltant del Consell per la República Catalana. Sumem forces de cara a les accions unitàries que s’enfrontin a una sentència condemnatòria, i fem d’aquest nou embat democràtic la fi del règim del 78 a la nostra terra. EN DEFENSA DE TOTES LES LLIBERTATS, VISCA LA REPÚBLICA CATALANA! 21/09/2019  


Convocatòria del 2 de juliol a Estrasburg

Constituents per la Ruptura (CxR), com a entitat adherida al Consell per la República, també hi serà el dia 2 de juliol en la mobilització davant de la seu del Parlament Europeu a Estrasburg.

Volem afegir-nos a aquesta crida del Consell per la República, en la defensa dels drets polítics i civils, contra la repressió que practica l’Estat espanyol i a favor de la mobilització permanent per la República catalana.

Fem costat al Consell per la República per tal que l’Estat espanyol alliberi els presos polítics i que el Parlament Europeu no permeti l’exclusió dels 3 eurodiputats catalans (exiliats o presos), que a més comporta una vulneració flagrant del dret de representació política.

El passat 26 de maig els catalans escolliren per primera vegada des del 1-Oct els nostres representants al Parlament europeu. I, ara, no podem permetre que la degradació democràtica de l’Estat espanyol contamini Europa.

Fem extensiva la nostra solidaritat, no només als presos, exiliats i represaliats que la majoria dels catalans coneixen, sinó també als estudiants jutjats per reclamar una rebaixa de les taxes universitàries, als companys del CDR denunciats per la Generalitat per una protesta davant del Parlament a favor de la investidura de Puigdemont, i a tants i tants d’altres exemples de represaliats per la deriva antidemocràtica que s’està vivint darrerament.

01/07/2019

 


Pacte municipal de Barcelona en Comú i PSC

Constituents per la Ruptura (CxR) vol mostrar el seu total rebuig al pacte de Barcelona en Comú amb els partits del Bloc 155, PSC i el grup de Manuel Valls.

Molts ciutadans d’esquerra de Barcelona havien considerat la formació de l’Ada Colau com un actor polític dins de l’esquerra transformadora o rupturista. Des de CxR volem manifestar que aquest “tot s’hi val” per a mantenir l’alcaldia és impropi d’una força que es declari rupturista i realment d’esquerres.

Un cop materialitzat el viratge a la dreta d’aquesta formació, que ha tranquil·litzat les elits de Barcelona representades pels partits del Bloc del 155, Barcelona en Comú se situa objectivament al costat dels partidaris del Règim del 78, utilitzant tàctiques de la vella política.

Aquest viratge obliga a les forces rupturistes i anticapitalistes que lluitem contra el Règim del 78 a fer una crida als votants d’aquest espai que vulguin realment treballar per polítiques transformadores a sumar-se a la lluita per la República catalana. Només des de principis sòlids d’esquerra i anticapitalistes, i des de la radicalitat democràtica, podrem construir alternatives per a les classes populars de Barcelona i de Catalunya.

16/06/2019

 


Eleccions europees

El proper dia 26 de maig els catalans escollirem per primera vegada des del 1-Oct els nostres representants al Parlament europeu. Si bé la brutalitat policial d’aquell dia va provocar un gran impacte i indignació a tot el món, les dinàmiques polítiques dels estats van neutralitzar ràpidament aquest atac als drets humans i als drets nacionals de Catalunya i van obrir pas a una hostilitat oberta d’alguns estats europeus o, en el millor dels casos, a una indiferència culpable.

El govern a l’exili, amb el nostre president legítim Carles Puigdemont al capdavant, ha realitzat durant tot aquest temps una valuosa tasca d’internacionalització del conflicte català. Des de Waterloo, els nostres representants a l’exili han demostrat la importància d’aquest factor que afebleix l’Estat espanyol i el situa davant del mirall dels estats amb molt baixa qualitat democràtica.

Constituents

Constituents per la Ruptura (CxR) creiem que ara toca donar tot el nostre suport als mateixos que han aconseguit mantenir viva, a nivell internacional, la lluita per l’autodeterminació de Catalunya, amb constància i determinació. Considerem enormement lloable que el president Puigdemont oferís el vicepresident Oriol Junqueras encapçalar una llista de país, amb ell mateix com a número dos de la candidatura i seguit per l’Anna Gabriel. Aquest fracàs d’una candidatura unitària a les eleccions europees no pot obviar que hi ha una llista que reuneix els requisits per ser considerada candidatura de país, i aquesta és la del nostre president Carles Puigdemont.

Aquestes eleccions no van de partits, ni tan sols d’una confrontació ideològica esquerra-dreta. Aquestes eleccions van de democràcia, de drets civils, de lluita antifeixista i del dret a l’autodeterminació de Catalunya i de totes les nacions sense estat.

És per això que des de CxR no només donem suport a la llista d’en Carles Puigdemont sinó que fem una crida a votar massivament la candidatura JxCat – Lliures per Europa amb l’objectiu que tant el president com els consellers exiliats Antoni Comín i Clara Ponsatí obtinguin l’acta de diputats del Parlament europeu i puguin continuar la lluita des d’aquesta important plataforma.

02/05/2019


Properes eleccions estatals

Històricament des de la Transició s’ha donat, durant bastants anys, el cas de que a les eleccions al Parlament CiU aconseguia la majoria i a les estatals era el PSOE la primera força. Això era degut a que molta gent catalanista no votava a les eleccions espanyoles, s’abstenia, i a molta gent unionista no li interessava les eleccions catalanes i s’abstenia. D’aquesta manera cadascú mantenia la seva parcel·la de poder, però per sort aquest bipartidisme s’ha acabat.

Ara tenim una societat catalana molt activa políticament i amb tota la seva diversitat ideològica i un gran pes de l’esquerra en general i majoritàriament pel dret a decidir o sigui pel dret a l’autodeterminació.

Possiblement quan Rajoy va convocar eleccions a Catalunya per la seva aplicació sui generis de l’article 155 al desembre de 2017 ho feia pensant que la CUP i altra gent combativa prendria una posició abstencionista, qualificant-ho com a farsa, i així aconseguir que l’Arrimadas fos la nova Presidenta de la Generalitat en liquidació. Sorpresa!! Es va trobar amb un potent cop de puny de majoria absoluta independentista.

Això ha agreujat la crisi del règim. Rajoy no se’n va sortir i Sánchez també ha patit que la majoria catalana pel dret d’autodeterminació no és cap soufflé a punt de desinflar-se.

Pedro Sánchez ha convocat eleccions a les Corts espanyoles a l’abril de 2019 pensant que era el millor moment per a ell, pensant superar encara que sigui per poc al PP i que no hi haurien canvis significatius en la resta.

Les enquestes dibuixen un panorama similar:

 • PSOE puja lleugerament, mantenint-se com a 1r amb poca diferència
 • PP baixa lleugerament, mantenint-se com a 2n amb poca diferència
 • C’s canvis poc significatius, però pujaria a 3a força
 • U-Podemos molt dèbil cau de 3r a 4t
 • Possible entrada dels feixistes de Vox
 • Esperen pocs canvis de catalans, bascos, canaris…

També plantegen la possibilitat que el tripartit ultra arribi a la majoria o casi, que PSOE amb Podemos no sumen prou i una altra possibilitat (desitjada per l’Ibex35) seria PSOE-C’s que podrien aproximar-se a l’absoluta.

El que no tenen en compte és la possibilitat que els 2 milions tres-cents mil votants de l’1-Oct, del 9N, de les eleccions del 21D no es quedin a casa i votin, sense excepcions, a candidatures que estiguin clarament pel dret d’autodeterminació. Si aquests 2 milions llargs voten candidatures que no siguin PSOE, PP, C’s o Podem o similar, la representació catalana autodeterminista no es quedaria amb els 17 d’ERC i PDeCAT (1.100.000 vots) sinó que seria de 30 o + escons (+ de 2 milions), la qual cosa faria perillar les majories del trifatxo o de PSOE-C’s.

No podem consentir que, com les eleccions anteriors, el PP o C’s treguin per restes 1 diputat més a Lleida o a Tarragona. Ni un. Hem d’anar a per totes, si els 2 milions 300 mil que vam votar al referèndum votem candidatures clarament favorables al dret a l’autodeterminació li anem restant diputats als pro 155 i impedint-los fer majories entre ells.

No podem consentir un gobierno trifacho o similar que apliquin un 155 perpetu durant dècades, amb TV3 tancada (com van fer al País Valencià), mossos dissolts i substituïts per la Guardia Civil i el català marginat a les escoles i arreu.

No hem arribat fins aquí per acabar militaritzats i espanyolitzats, només depèn de nosaltres. Sobretot ara que els Comuns (1a força a les anteriors eleccions) s’estan debilitant cada cop més per la seva indefinició.

La nostra idea era construir una forta candidatura amb el màxim de l’esquerra rupturista, a partir de la CUP–Crida Constituent fins a fer pinya amb tots els autodeterministes que s’estan desmarcant dels Comuns (Albano, Alamany, Nuet…). Amb un bona capçalera de llista tipus David Fernández, Anna Gabriel o algú independent i contundent. O sigui una potent candidatura per cobrir l’espai de votants que no veuen clar votar Junts x Cat o ERC però no volen regalar espai als del 155. Ara, amb la decisió de la CUP de no participar ens ho deixa més difícil però encara estem a temps de construir alguna alternativa. Està en les nostres mans

Fem una crida a Poble Lliure, Som Alternativa, Procés Constituent, Partit Pirata i qualsevol partit, entitat, personalitat que comparteixi les ganes de bloquejar la governança a l’Estat espanyol fins que no acceptin a desbloquejar el dret d’autodeterminació, llibertat presos polítics i exiliats… a construir plegats un Front Ampli Republicà.

09/03/2019